Lohjan Voimailijoiden kisaryhmä harjoittelee oheislajina Olympiamuodon painonnostoliikkeita. Aluksi kepillä ja myöhemmässä vaiheessa levypainoilla. Seura ei ole Suomen Painonnostoliiton jäsen, joten kilpaillakseen painonnostossa, tulee liittyä johonkin paikallisen seuran, kuten Lohja Lifting Ry:n jäseneksi.

Mitä painonnosto on?

Painonnosto on laji, missä kilpailija pyrkii nostamaan kahdella kädellä mahdollisimman painavan tangon levypainoineen ylös suorille käsille. Kilpailuissa painot pyritään nostamaan kahdella erilaisella liikkeellä, tempauksella ja työnnöllä.

Painonnosto on voimalaji, missä kehitetään niin voimaa, liikkuvuutta, kordinaatiota kuin kestävyyttäkin. Lapset (8-12-vuotiaat) voivat jo hyvin aloittaa lajin painonnosto tekniikan parissa. Harrastuksen voi kuitenkin aloittaa vielä vanhemmallakin iällä. 

Painonnosto tukee myös muiden lajien harrastajia. Esimerkiksi painijat ja yleisurheilijat ovat ottaneet painonnostoharjoittelun osaksi ohjelmaansa.

Läheinen laji painonnostolle on voimanosto, jossa kilpailuliikkeinä on monelle tuttu kyykky, maastaveto ja penkkipunnerrus.

Kilpailu

Kilpailuissa kisataan painoluokittain naiset ja miehet / tytöt ja pojat erikseen. Tuomaristo (kolme tuomaria, yksi edessä ja kaksi sivuilla) arvioivat jokaisen noston. Jos kilpailijan nostotekniikka ei noudata sääntöjä tai jos kilpailija ei saanut painoja suorille käsille, nosto hylätään. Jokainen kilpailija saa niin tempauksessa kuin työnnössä kolme nosto yritystä. Voittaja on oman painoluokkansa eniten hyväksytysti nostanut kilpailija.

 

Kilpailut jaetaan ikäryhmittäin koulujen välisiin / junior cup kisoihin, alle 15-, 17-, 20-, 23-vuotiaisiin, yleiseen sarjaan ja masterseihin jotka ovat 35-vuotiaita tai vanhempia.

Tärkeää tietää!

Painonnostoa on mahdollista harjoittaa monilla yleisillä kuntosaleilla. Harva kuitenkin tietää, että painonnosto ja voimanosto ovat riskialttiita lajeja väärin treenattuna. Kyykystä lähtien oikeanlainen nostotekniikka on tärkeää osata raskaita painoja nostaessa ja tämän takia laji vaatii osaavan valmentajan / valvojan treeneihin. Vasta kokenut nostaja on kelvollinen treenaamaan yksin raskaillakin painoilla. 

Oikeanlaisella tekniikalla ja treenillä painonnosto on antava ja vahvistava laji kaiken ikäisille! 

 

 

 

 

Suomen painonnostoliitto

"Nosta joka päivä. Nosta oikein."

https://painonnosto.fi/