Historia


Perustaminen 14.11.1960

Marraskuun 14. päivänä 1960 painiharjoitusten jälkeen kokoontui noin parikymmenpäinen miehinen urheilijajoukko Lohjan kaupungin terveystalon kuntosalille tarkoituksena perustaa uusi voimailun erikoisseura, kuten Länsi-Uusimaa-lehden maksuton ilmoitus asian ilmaisi. Joukossa oli kuitenkin muutamia ns. Urheilujohtajia, jotka magnetofonia ja muita juonitteluja apuna käyttäen yrittivät häiritä ja siten estää uuden erikoisseuran perustamisen. Kokous kuitenkin savusti nämä ns. Urheilumiehet laitteineen ulos
(ote jäsenlehdestä vuodelta 1987)

Kokouksen puheenjohtajana toimi Olavi Wasenius ja sihteerinä Alpo Mettinen ja kokouksessa päätettiin yksimielisesti perustaa voimailuseura, joka sai nimekseen Lohjan Voimailijat ry.
 


Toiminnan kehittyminen

Noin 15 vuotta perustamisen jälkeen aloitettiin myös Lohjan Voimailijoissa poikapainin harjoittelu. Varsinainen painikoulu aloitti toimintansa v. 1977 Vetäjänään mestaripainija Alpo Mettinen. Suomen mestariksi ylsi 80-luvulla poikapainiluokassa Jarmo Kärnä.
 

Poikapainin mukana tulivat myös äidit ja isät mukaan toimintaan ja muutaman vuoden kuluttua painikoulun aloittamisesta syntyivät sitten myös naisten ja miesten kuntourheilujaokset. Naisten jumpan aloittamiselle oli yhtenä sysäyksenä ja esimerkkinä myös näihin aikoihin Kike Elomaan voittama kehonrakennuksen MM.

Alusta lähtien vetäjinä toimivat Eero Moilanen, Veikko Auvinen, Seppo Hjelm ja Vesa Putila.
80-luvulla tuli mukaan vielä tenavajumppa perheen pienimmille (alle 7v.) vetäjänään Heljä Toivanen.

Seura panostaa aika-ajoin vetäjätilanteen mukaan kilpapainiin. 2000-luvun alkupuolella käynnistettiin tuolloisen päävalmentaja Jari Malkamäen toimesta projekti, jonka tarkoituksena oli nostaa useampi painija Lohjalta maajoukkuevalmennukseen juniori- ja jopa aikuisten tasolla. Vuosina 2009-2011 työ tuottikin tulosta ja seuraa edustaneet painijat saavuttivat useita Suomenmestaruuksia niin poikien, tyttöjen, juniorien kuin aikuistenkin sarjoissa. Mestareiksi painivat Kare Molander, Juuso Huovinen, Sini Kuosmanen ja Tiina Lahti. Seurapisteissä Lohjan Voimailijat oli top 5 -luokassa vuosina 2010 ja 2011. 
 


Lohjan Voimailijat tänään

Lohjan Voimailijoissa harrastetaan vapaapainia syksyisin ja kreikkalais-roomalaista painimuotoa keväisin. Painiryhmiä on kaksi: nassikkapaini alle kouluikäisille 5v. alkaen ja kouluikäisille 7v. alkaen. Painiharjoituksia on 4 kpl viikossa. Ryhmissä harrastajat ovat pääosin poikia, mutta tyttöjen määrä on kasvanut naispainin kehittymisen myötä. Aikuisille harrastajille seura tarjoaa kuntojumppaa painimatolla. Painikoululaisten joukosta valikoituu erillinen kisaryhmä, joka harrastaa kolme kertaa viikossa kilpailujen ja leirien lisäksi. 

Valmentajia seurassa on viisi. Seuran hallitus kokoontuu säännöllisesti käsittelemään seuran yleisiä asioita. 

Toimintaamme värittää aika-ajoin muista lajeista (jalkapallo, jääkiekko) tulevat urheilijat, jotka etsivät omalle lajilleen tukea painijoiden harjoituksista. Viime vuosina toimintaa ja varsinkin aikuisurheilua on siivittänyt painin johdannaisten, kuten lukkopainin ja vapaaottelun harrastajien määrän kasvu. Seura järjestää myös painonnostokursseja yhteistyössä Lohjan Liikuntakeskuksen kanssa.